logo

 


Η ιστοσελίδα της Π.Ε. Ξάνθης είναι ενημερωμένη μέχρι

την Τετάρτη 15/01/2020


Για μεταφορά στον καινούργιο ιστότοπο πατήστε εδώ.

 

3η Μέρα Στενά Νέστου- Παραποτάμιο Δάσος Νέστου-Δέλτα Νέστου

Εκτύπωση

Τέμπη Ποταμού ΝέστουΑφήνουμε την πόλη της Ξάνθης και ακολουθώντας την Εθνική οδό Ξάνθης- Καβάλας, κατευθυνόμαστε προς τα Στενά του Νέστου σε απόσταση 15χλμ. Το μονοπάτι των Στενών του Νέστου συνολικού μήκους 6-7 χιλιομέτρων, οδηγεί στην πηγή του Κρωμνικού. Κανείς έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά του ποταμού Νέστου δοκιμάζοντας τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρουν πολλά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής, όπως canoe- kayak,Ποταμός Νέστος ιππασία, μόνιππο, mountain bike, 4X4, parapente, flying fox, πεζοπορία και να προκαλέσει την αδρεναλίνη του. Μετά τα Στενά του Νέστου και αν το επιτρέπει ο καιρός κατευθυνόμαστε στα Ίμερα απ’ όπου μπορούμε να απολαύσουμε το μοναδικό θέαμα των μαιανδρισμών του Νέστου.
 

Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε τη διαδρομή με το τραίνο, το οποίο και ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Τοξοτών με κατεύθυνση προς Σταυρούπολη και διασχίζει όλα τα στενά του Νέστου. Διαδρομή που δεν πρέπει κανείς να χάσει όταν βρεθεί στην περιοχή, καθώς και δεν πρέπει να παραλείψει να γευματίσει στις γραφικές ταβέρνες οι οποίες διακριτικά συνυπάρχουν με το καταπράσινο περιβάλλον.
 

Λίγα λόγια για τον ποταμό Νέστο
Ο ποταμός Νέστος με συνολικό μήκος 234km ξεκινά από την περιοχή του Ρίλα, μοναστήρι στην Βουλγαρία. Αφού κάνει 100km μέσα στην Βουλγαρία μπαίνει στην χώρα μας στον Νομό της Δράμας Μαιανδρισμοί Νέστουκαι συνεχίζει για να εκβάλει στο Θρακικό πέλαγος. Δύο εν ενεργεία υδροηλεκτρικά φράγματα υπάρχουν στον ποταμό στην χώρα μας, το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης. Η περιοχή του ποταμού μεταξύ των χωριών της Σταυρούπολης, μέχρι και τους Τοξότες, από όπου το ποτάμι γίνεται και φυσικό σύνορο για τους Νομούς της Ξάνθης και της Καβάλας, είναι κατά γενική ομολογία και η σημαντικότερη περιοχή από πλευράς φυσικού κάλλους. Έτσι από το 1979 έχει κηρυχθεί περιοχή αισθητικού δάσους σε μια έκταση περίπου 30000 στρεμμάτων και το 1992 η περιοχή αυτή τριπλασιάστηκε. Μέσα από αυτή την διαδρομή περνά εδώ και πάνω από 100 χρόνια η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχουν τριάντα γαλαρίες κατασκευασμένες απόΠοταμός Νέστος Γάλλους τεχνικούς στο τέλος του 19ου αιώνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας για να περνά το τρένο της γραμμής Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης, το περίφημο ORIENT EXPRESS.

 

Παράλληλα σχεδόν με τη σιδηροδρομική γραμμή, καλοχαραγμένο μονοπάτι προσελκύει τους περιπατητές και ενώνει τα χωριά των Τοξοτών και της Σταυρούπολης.
 

Απ΄ τη θέση Θέας, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Τοξότες προς Ίμερα 11km ασφαλτοστρωμένου δρόμου μπορεί κανείς να θαυμάσει τους μαιάνδρους του ποταμού Νέστου που κατά τη μυθολογία δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας το δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών. Άλλη μία δραστηριότητα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι μία πρωινή βόλτα με το τρένο από των σταθμό των Τοξοτών έως τον σταθμό της Σταυρούπολης και να επιστρέψει πάλι στους Τοξότες και έτσι να έχει την ευκαιρία να δει τα στενά του Νέστου, τα ‘Θρακικά Τέμπη’, από μία άλλη οπτική γωνία.
Δέλτα Νέστου
 

Το Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στο νότιο τμήμα των νομών Καβάλας και Ξάνθης. Στο ανατολικό τμήμα του Δέλτα, (Ν. Ξάνθης) κυριαρχούν οι εκτεταμένες εκτάσεις των αμμοθινών και οι περιοδικοί υγρότοποι. Ο πλούτος της άγριας ζωής είναι μεγάλος και στο μέρος του περίφημου Κοτζά Ορμάν (Μεγάλο ή θρυλικό Δάσος) που έχει απομείνει, το μοναδικό στην Ευρώπη Ιππασία στο Νέστουδροχαρές δάσος, υπάρχουν μεγάλα θηλαστικά, όπως αγριογούρουνα, λύκοι, τσακάλια, βίδρες, ασβοί, αλεπούδες, νυφίτσες και κουνάβια. Ιδιαίτερα πλούσια όμως εξακολουθεί να είναι η περιοχή και για τον φτερωτό κόσμο. Στο Δέλτα του Νέστου έχουν καταγραφεί 254 είδη πουλιών, μεταξύ αυτών σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως ο Αργυροπελεκάνος, η Βαλτοπαπια, η Κοκκινόχηνα, η Λεπτομύτα, ο Στικταετός, ο Βασιλαετός και το Κιρκινέζι. Το Δέλτα του Νέστου είναι η σημαντικότερη περιοχή στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή της αγκαθοκαλημάνας και ο μοναδικός τόπος στον Ευρωπαϊκό χώρο όπου υπάρχει σε φυσική κατάσταση ο Κολχικός Φασιανός.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή με άλογα, μόνιππο και ποδήλατα μέσω τουριστικών πρακτορείων της Ξάνθης, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με λεωφορείο μπορείτε να προσεγγίσετε την περιοχή μέσω Κεραμωτής.
 

Πώς φτάνει κάποιος στην περιοχή του Νέστου
Στην περιοχή του Νέστου (χωριό Τοξότες-Γαλάνη) κάποιος μπορεί να φτάσει με όλα τα μέσα. Αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και από εκεί οδικώς 30 περίπου km ή 35 λεπτά και από το αεροδρόμιο της Αλεξ/πολης και από εκεί οδικώς 120 km ή μία ώρα. Οδικώς από Θεσσαλονίκη 200km ή περίπου 3 ώρες, από Αλεξανδρούπολη 120km ή 1 ώρα. Σιδηροδρομικώς από Θεσσαλονίκη περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά με το αργό τρένο και 30 λεπτά λιγότερο με το INTERCITY (ΟΣΕ Αθήνα: 210 82377411, Θεσ/νίκη: 2310 517517, Ξάνθη: 25410 77977), και από Αλεξανδρούπολη περίπου 2 ώρες το αργό τρένο και 30 λεπτά λιγότερα το INTERCITY.

Τοπικές σπεσιαλιτέ
 

Ποντιακά κυρίως φαγητά και πίτες είναι τα πράγματα που πρέπει να αναζητήσει ο επισκέπτης μιας και η περιοχή κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες.
 

Προγράμματα δραστηριοτήτων
Τα προγράμματα τουριστικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Νομού Ξάνθης είναι ποικίλα, με έμφαση την κατάβαση του ποταμού Νέστου με κανό καγιάκ, αλλά και ιππασία, τοξοβολία, μόνιππο, πεζοπορία, ποδηλασία, 4Χ4, τις οποίες κανείς μπορεί να ακολουθήσει μεμονωμένες ή και σε συνδυασμό.